Kafijas baudījums sākas vēl pirms pirmā malka. Tas sākas ar izvēli – gan kafijas pupiņu, gan to pagatavošanas veida izvēli. Lai arī kafijas šķirnei ir būtiska nozīme, tieši pagatavošanas metode bieži nosaka dzēriena garšu, intensitāti un aromātu. Kafija nav tikai dzēriens – tā ir pieredze, kas veidojas no daudziem smalkiem elementiem. Šajā rakstā iepazīstināsim ar populārākajiem kafijas pagatavošanas veidiem, lai palīdzētu atrast to, kas vislabāk atbilst Jūsu gaumei un ikdienas ritmam.

Franču prese (French Press)– vienkāršība un pilnīga garša
Franču prese jeb French Press ir klasisks un vienkāršs veids, kā pagatavot kafiju, saglabājot tās pilno garšu un tekstūru. Šī metode ļauj izjust kafijas dabisko eļļu un bagātīgo struktūru, ko filtrēšanas metodes nereti zaudē.
Kā pagatavot: Izvēlieties rupji maltu kafiju, ievietojiet to presē, pārlejiet ar karstu (ne verdošu) ūdeni un ļaujiet ievilkties 4–5 minūtes. Tad lēni nospiediet virzuli un lejiet kafiju krūzē. Šī metode ir ideāli piemērota nesteidzīgai rīta kafijas baudīšanai.

Filtrētā kafija (Pour-Over vai Drip Coffee)– vieglums un līdzsvars
Filtrētā jeb pour-over vai drip kafija ir iecienīta visā pasaulē, īpaši to vidū, kuri novērtē tīru un līdzsvarotu garšu.
Kā pagatavot: Novietojiet papīra filtru kafijas konusā vai aparātā, pievienojiet smalki maltu kafiju un lēni pārlejiet ar karstu ūdeni. Ūdenim vienmērīgi jāiesūcas cauri kafijai, iegūstot dzidru, aromātisku dzērienu. Daudzi baristas iesaka lietot apļveida kustības un ļaut kafijai uzbriest, lai atklātu tās pilno potenciālu.

Espresso – intensīvs sākums dienai
Espresso ir kafijas pamats, kas kalpo kā bāze dažādiem dzērieniem – no kapučīno līdz latte. Tā koncentrētā garša un tumšais krēmīgais slānis jeb crema ir daudzu kafijas cienītāju iecienīts baudījums.
Kā pagatavot: Espresso tiek pagatavots ar automātu, kur karsts ūdens zem augsta spiediena izspiežas caur smalki maltu kafiju. Rezultāts – maza, bet spēcīga tasīte ar izteiktu garšu un aromātu. Lai iegūtu vislabāko rezultātu, svarīgi ir arī pareizs maluma līmenis un kafijas daudzums.

Moka kanna– itāļu klasika mājas apstākļos
Moka kanna ir populāra tradicionālā metode mājas apstākļos, jo tā ļauj iegūt stipru un aromātisku kafiju bez profesionāla aprīkojuma. Moka kanna uz plīts rada dzērienu, kas atgādina espresso, bet ir mazāk intensīvs.
Kā pagatavot: Apakšējo daļu piepilda ar ūdeni, vidējo daļu ar kafiju, un novieto kannu uz plīts. Uzsilstot, tvaiks spiež ūdeni caur kafiju uz augšu, radot bagātīgu dzērienu, kas atgādina espresso, bet ar maigāku profilu. Ieteicams to lietot ar svaigi maltu kafiju, lai pilnībā izjustu tās aromātu un garšas bagātību.

Aukstā kafija (Cold Brew)– ideāls risinājums vasarai
Aukstā kafija jeb Cold Brew ir lielisks risinājums karstām dienām vai kafijas baudītājiem, kuri dod priekšroku atsvaidzinošam un vieglam dzērienam.
Kā pagatavot: Samaltu kafiju aplej ar aukstu ūdeni un ļauj ievilkties ledusskapī 12–24 stundas. Pēc tam izkāš un pasniedz ar ledu. Šī metode rada atsvaidzinošu dzērienu ar patīkamu saldumu un maigu garšu. To var pasniegt ar pienu, sīrupu vai pat toniku.

Kā izvēlēties sev piemērotāko kafijas pagatavošanas veidu?
Jūsu izvēle ir atkarīga no vēlamās garšas, kafijas šķirnes un pagatavošanas laika.
● Ja vēlaties vieglu un aromātisku kafiju, izvēlieties filtrētu kafiju.
● Stipras un koncentrētas garšas cienītājiem piemērots espresso vai Moka kanna.
● Lai baudītu atsvaidzinošu dzērienu, izmēģiniet auksto kafiju.
Kafijas pasaule ir plaša un daudzveidīga. Iesakām eksperimentēt ar dažādām metodēm – iespējams, Jūs pārsteigs kāda jauna garša vai aromāts, kas kļūs par Jūsu jauno favorītu. Lai katrs kafijas brīdis kļūst par īpašu baudu!