Espresso nav tikai kafija – tā ir vesela filozofija. Tā ir koncentrēta enerģija, aromāts un baudījums vienlaikus. Un, lai arī espresso pagatavošana kafijas aparātā šķiet vienkārša, tās nianses padara šo procesu par īstu meistardarbu. Šajā rakstā mēs iedziļināsimies, kā vislabāk pagatavot espresso mājas apstākļos, kādu aprīkojumu izvēlēties un ar ko sākt, lai katrs malks būtu kā no itāļu kafejnīcas.
Kas ir espresso?
Espresso ir koncentrēta kafija, kuru iegūst, zem spiediena caurspiežot karstu ūdeni caur smalki maltām kafijas pupiņām. Šo dzērienu raksturo stiprums, tumša krāsa un bagātīga ‘’crema’’ – zeltaina putiņa virsū, kas liecina par pareizi pagatavotu espresso.
Tas ir arī pamats daudziem citiem dzērieniem, tostarp cappuccino, latte un americano. Tāpēc izpratne par espresso pagatavošanu var uzlabot visu kafijas pieredzi.

Kādu kafijas aparātu izvēlēties?
Ne visiem kafijas aparātiem ir vienādas iespējas pagatavot espresso. Lūk, daži izplatīti veidi:
- Manuālais espresso aparāts – ļauj pilnīgu kontroli pār katru posmu, bet prasa zināšanas un praksi.
- Pusautomātiskais espresso aparāts – populārākais variants mājās. Jums ir jānospiež poga, jāvada maluma līmenis un jānospiež kafija.
- Pilnībā automātiskais espresso aparāts – ar vienu pogas spiedienu Jūs iegūsiet ideālu espresso.
- Kapsulu kafijas aparāti – ātri, ērti, bet bieži vien zūd autentiskā espresso garša.
Izvēle ir atkarīga no jūsu dzīvesveida, budžeta un vēlmes iedziļināties kafijas pasaulē.
Galvenie elementi perfekta espresso pagatavošanā
1. Kafijas pupiņas
Izvēlieties svaigi grauzdētas Arabica pupiņas. Tās ir maigākas, ar augļainu vai šokolādīgu pēcgaršu. Malšana jāveic tieši pirms pagatavošanas – tas nodrošina intensīvu aromātu.
2. Maluma pakāpe
Espresso kafijas malums ir ļoti smalks – kā sāls. Pārāk rupji samaltas pupiņas radīs ūdeņainu kafiju, bet pārāk smalki – pārrūgstošu garšu.
3. Dozēšana un tamps
Parasti nepieciešami 18-20g kafijas dubultajam espresso. Pēc tam kafiju jānospiež (tampēt) vienmērīgi un stingri. Šis solis nosaka, cik vienmērīgi ūdens izplūdīs cauri kafijai.
4. Ūdens temperatūra un spiediens
Ideālā ūdens temperatūra ir 90-96°C, un spiediens – 9 bāri. Laba espresso iekārta nodrošina šo parametru precizitāti.
5. Ekstrakcijas laiks
Espresso jāiztek 25-30 sekundēs. Ātrāk – garša būs neattīstīta, ilgāk – pārāk rūgta.
Biežāk pieļautās kļūdas espresso pagatavošanā
- Nepareizs malums vai dozēšana
- Neregulāra kafijas aparāta tīrīšana
- Zemas kvalitātes pupiņas
- Nepareiza tampēšana
Lai izvairītos no šīm kļūdām, nepieciešama gan prakse, gan kvalitatīva iekārta.
Espresso vēsture aizsākas Itālijā, 20. gadsimta sākumā. Vārds “espresso” nozīmē “izspiests” – un tā arī dzēriens top. Espresso pagatavošan ir māksla, kas ikvienam pieejama arī mājās. Ar īstajām zināšanām, aprīkojumu un kaislību jūs varat radīt izcilu dzērienu – tieši tādu, kādu malkotu kādā mazā Romas kafejnīcā. Izvēlieties labākās pupiņas no arabikakafija.lv un ļaujiet savai garšas pasaulei atvērties no jauna!