Kafija ir ikdienas rituāls, kas palīdz pamosties, sakārtot domas un sagatavoties dienai. Taču ne vienmēr kafijas tase izdodas perfekta. Dažkārt tā garšo pārāk rūgti, citreiz -pārāk pliekani, un šķiet, ka kaut kas pietrūkst. Iemesls bieži vien nav pašā kafijā, bet gan mazās kļūdās, ko pieļaujam, gatavojot to mājās.
Šeit apkopotas piecas visbiežākās kļūdas un praktiski padomi, kā no tām izvairīties, lai katra kafijas tase būtu aromātiska, līdzsvarota un patiesi baudāma.

1. Nepareiza ūdens temperatūra
Viens no biežākajiem iemesliem, kāpēc kafija garšo rūgti vai “pārcepti”, ir pārāk karsts ūdens. Kad ūdens temperatūra pārsniedz 96 °C, kafijas garšas eļļas tiek sabojātas, un garša kļūst asa un nepatīkama. Savukārt pārāk vēss ūdens nespēj izvilkt kafijas pilno aromātu, un rezultātā dzēriens ir vājš un bez dziļuma.
Ideālā ūdens temperatūra ir 90–96 °C. Ja kafiju gatavo ar automātu vai kapsulu aparātu, tas tiek noregulēts automātiski, bet, ja izmanto franču presi, moka kanniņu vai pour-over metodi, pagaidiet aptuveni 30 sekundes pēc ūdens uzvārīšanas un tad temperatūra būs lieliski piemērota tavai kafijai.
Šī nelielā niansīte var pilnībā mainīt to, kā garšo kafija.
2. Slikta ūdens kvalitāte
Kafija sastāv no aptuveni 98% ūdens, tāpēc tieši ūdens kvalitāte bieži nosaka, cik laba būs jūsu kafija. Cietais ūdens ar daudz minerālvielām var padarīt garšu duļķainu un mainīt aromātu, bet pārāk mīksts vai destilēts ūdens padarīs dzērienu pliekanu.
Izmantojiet filtrētu vai pudeļu ūdeni ar vidēju mineralizāciju (ap 100–200 mg/l), tas palīdzēs atklāt kafijas garšas nianses un līdzsvarot rūgtumu un skābumu.
Kafijas kapsulu cienītājiem tas ir īpaši būtiski, jo kvalitatīvs ūdens ļauj pilnībā izbaudīt kapsulās ieslēpto garšas profilu un aromāta notis.
3. Nepareizs malums vai novecojusi kafija
Pat vislabākās pupiņas neko nespēs glābt, ja tās tiks nepareizi samaltas vai glabātas pārāk ilgi. Pārāk smalks malums padara kafiju pārlieku stipru un rūgtu, savukārt pārāk rupjš- vāju un ūdeņainu. Arī svaigums ir ļoti svarīgs, jo maltā kafija zaudē aromātu jau pēc dažām dienām, tāpēc labāk pirkt mazākas paciņas vai malt pupiņas tieši pirms pagatavošanas.
Kā izvēlēties pareizo malumu:
- Espresso un kapsulu aparātiem -smalks malums.
- Franču presēm un filtriem- vidēji rupjš malums.
- Moka kanniņai – nedaudz smalkāks par vidēju.
Kafijas kapsulas šeit sniedz priekšrocību, jo katra kapsula ir hermētiski noslēgta, un aromāts saglabājas līdz brīdim, kad tā tiek ievietota aparātā. Tas nozīmē, ka katra tase garšos svaigi un pilnvērtīgi.
4. Nepareiza kafijas un ūdens proporcija
Lai pagatavotu labu kafiju mājās, svarīgi ievērot līdzsvaru. Pārāk daudz kafijas padarīs dzērienu smagnēju un rūgtu, bet pārāk maz vāju un ūdeņainu.
Zelta proporcija ir 1 grams kafijas uz 15 mililitriem ūdens. Tas nozīmē, ka 200 ml tasītei vajadzīgi aptuveni 13–14 grami kafijas. Protams, šo attiecību var pielāgot pēc garšas, taču tā ir lieliska sākuma formula.
Ja izmanto kapsulu aparātu, noteikti ievēro ražotāja ieteikto ūdens daudzumu. Pārlieku liels tilpums var atšķaidīt garšu un sabojāt garšas līdzsvaru, tāpēc labāk pagatavot mazāk, bet bagātīgāku garšu kafijai.
5. Netīrs kafijas aparāts vai tehnika
Arī tīrība spēlē lielu lomu. Ar laiku kafijas eļļas, nosēdumi un kaļķakmens uzkrājas automātā un ietekmē gan garšu, gan aparāta darbību. Pat vismodernākais automāts nespēs pagatavot labu kafiju, ja tas nav pienācīgi kopts.
Ko darīt:
- Tīriet kafijas aparātu vismaz reizi nedēļā, īpaši tvaika un kafijas izvades daļas.
- Veiciet atkaļķošanu ik 1–2 mēnešus, atkarībā no ūdens cietības.
- Ja lietojat kapsulu aparātu, palaidiet tukšu ciklu ar ūdeni pēc dažām tasītēm, lai izskalotu sistēmu un novērstu nosēdumu veidošanos.
Tīrs aparāts nozīmē tīru garšu, tieši tādu, kādu radījuši arabikakafija.lv grauzdētāji.
Noslēgumā
Perfekta kafija sākas ar uzmanību detaļām – ūdeni, temperatūru, proporcijām un ieradumiem. Nav jābūt baristam, lai pagatavotu lielisku kafiju mājās. Pietiek ar nelielām korekcijām, lai katra kafijas pupiņa atklātos pilnajā garšas bagātībā.
Ļaujiet sev eksperimentēt, atklājiet jaunas garšas un padariet katru tasi par mazu rituālu, ko izbaudīt no sirds.