Jamaikas Zilo kalnu kafija, pazīstama arī kā “Jamaica Blue Mountain” vai “JBM”, jau gadsimtiem tiek vērtēta kā viena no izcilākajām kafijas šķirnēm pasaulē. To audzē vien noteiktā reģionā Jamaikā tieši Zilajos kalnos (Blue Mountains), kur klimats, augstums, augsne un rūpīga ražošanas prakse savstarpēji mijiedarbojas, radot unikālu kafijas profilu.
Vēsturiski kafija Jamaikā ienāca 18. gadsimtā, kad to atveda no Martinikas un iestādīja Zilajos kalnos. Kopš tā laika audzēšana kļuva par neatņemamu šīs teritorijas sastāvdaļu, un “Blue Mountain” nosaukums ieguva aizsargātu statusu ar stingrām prasībām un sertifikācijas sistēmām.

Kalnu klimats un augšanas apstākļi
Viens no galvenajiem iemesliem, kāpēc Blue Mountain kafija izceļas, ir tās audzēšanas augstums un specifiskais klimats. Kafija tiek audzēta aptuveni 900 līdz 1 600 metru augstumā Zilajos kalnos. Šajā augstumā augi aug lēnāk, labāk absorbē minerālvielas no augsnes un iegūst lielāku pupiņu blīvumu.
Klimata apstākļi, miglas, vēsākas temperatūras, regulāras lietusgāzes un augsts mitrums veido īpašu mikroklimatu, kas palīdz kafijas ogām nogatavoties pakāpeniski un attīstīt neparastas aromātiskas nianses.
Rūpīga audzēšana un apstrāde
Lai kafija varētu saņemt “Blue Mountain” statusu, tā jāaudzē tikai noteiktos Jamaikas kalnu rajonos. Turklāt tiek rūpīgi pārraudzīti visi ražošanas procesi, sākot no ogu novākšanas līdz pupiņu žāvēšanai un šķirošanai.
Ražošana parasti tiek veikta ar mitrās apstrādes metodi, kurā no kafijas ogas tiek atdalīts mīkstums, bet pupiņas tiek rūpīgi izmazgātas un žāvētas. Pēc tam tās tiek klasificētas pēc izmēra un kvalitātes, un pupiņas ar defektu tiek atdalītas.Kafijas eksportam tiek izmantoti īpaši iepakojumi (bieži vien koka mucās), kas apliecina izcelsmi un autentiskumu.
Īpašais garšas profils
Šī kafija izceļas ar maigu, ļoti līdzsvarotu un gandrīz bez rūgtuma garšu.
Garšas nianses:
- Šokolāde
- Citrusaugļi un augu notis
- Rieksti – mandeļu vai lazdu riekstu notis
- Florālas nianses un viegls saldums
Šīs īpašības rada bagātīgu un niansētu garšas pieredzi, kas ir patīkama gan espresso, gan filtra kafijas cienītājiem.
Ierobežota pieejamība un ekskluzivitāte
Kafijas audzēšanas platības Zilajos kalnos ir ierobežotas, un ražošanas apjomi nav lieli. Tā kā autentiskās Blue Mountain pupiņas tiek rūpīgi atlasītas, pieprasījums bieži pārsniedz piedāvājumu.
Tāpēc šo kafiju mēdz dēvēt par “kafijas kaviāru”, un tā tiek uzskatīta par luksusa preci. Dažkārt tirgū var atrast maisījumus ar Blue Mountain pupiņām, taču tie nesniedz tik autentisku pieredzi kā tīra, sertificēta kafija.
Kā baudīt Jamaikas Blue Mountain kafiju
Lai pilnībā izbaudītu tās izsmalcināto raksturu, ir ieteicams ņemt vērā dažus ieteikumus:
- Izmanto svaigi grauzdētas pupiņas un maltu kafiju tieši pirms gatavošanas.
- Viegls vai vidējs grauzdējums vislabāk izceļ nianses.
- Espresso metode atklāj šokolādes un citrusaugļu nianses, bet filtra kafija — maigumu un florālos akcentus.
- Pareiza ūdens temperatūra ir ļoti svarīga, lai neiznīcinātu smalkās garšas.
Kafija no Caffè Corsini Jamaica Blue Mountain
Caffè Corsini piedāvā savu “Jamaica Blue Mountain 100% Arabica” kafiju, kas grauzdēta Itālijā un saglabā šīs unikālās šķirnes raksturu. Šī kafija izceļas ar citrusaugļu, šokolādes un riekstu niansēm, kā arī bagātīgu, līdzsvarotu aromātu.Tā ir lieliska iespēja kafijas cienītājiem iepazīt šo leģendāro un ekskluzīvo šķirni no uzticama ražotāja.
Noslēgums
Jamaikas Blue Mountain kafija ir stāsts par vietu, klimatu un cilvēkiem, kas rūpējas par katru pupiņu. Šī kafija piedāvā izcilu maigumu, smalku aromātu un kvalitāti, kas tiek novērtēta visā pasaulē.
Ja meklē kafiju ar izsmalcinātu garšu un augstāko kvalitāti, Blue Mountain noteikti ir viena no tām, ko ir vērts nobaudīt. Ar Caffè Corsini tu vari ienest šīs leģendārās kafijas pieredzi savās mājās.