Group 61
TIKAI ŠONEDĒĻ BEZMAKSAS PIEGĀDE !

Kā tiek pagatavotas bezkofeīna kafijas pupiņas?

Bezkofeīna kafija ir lieliska izvēle cilvēkiem, kas vēlas izbaudīt kafijas garšu, bet nevēlas kofeīna stimulējošo efektu. Lai gan kafijas pupiņas parasti satur kofeīnu, bezkofeīna kafija tiek izgatavota, izmantojot dažādas metodes, lai noņemtu šo vielu, saglabājot pupiņu garšu un aromātu. Apskatīsim, kā tiek ražotas bezkofeīna kafijas pupiņas un kādas ir galvenās metodes.

bezkofeīna , bez kofeīna kafijas pupiņas

1. Kofeīna noņemšanas metodes

Ūdens metode

Šī ir viena no populārākajām bezkofeīna kafijas pupiņu apstrādes metodēm. Tā ir ķīmiski brīva un videi draudzīga. Šajā procesā pupiņas tiek iemērcētas ūdenī, lai kofeīns izšķīst. Pēc tam kafijas šķidrums tiek filtrēts caur oglekļa filtriem, kas noņem kofeīnu, bet saglabā lielāko daļu no kafijas pupiņu aromāta un garšas. Šī metode tiek izmantota, lai nodrošinātu, ka kafija saglabā savu dabisko garšu.

Organiskā šķīdinātāja metode

Šajā procesā tiek izmantoti organiskie šķīdinātāji, piemēram, etilacetāts vai metilklorīds, lai izšķīdinātu kofeīnu no kafijas pupiņām. Pupiņas tiek samitrinātas, un pēc tam tās tiek pakļautas šķīdinātājam, kas noņem kofeīnu. Pēc tam pupiņas tiek rūpīgi nomazgātas, lai no tām noņemtu atlikušos šķīdinātājus. Šī metode ir efektīva un plaši izmantota, bet daži kafijas mīļotāji dod priekšroku dabiskajām metodēm.

CO2 metode

Šajā metodē tiek izmantots superkritiskais ogleklis, kas ir oglekļa dioksīds, kas tiek uzsildīts un saspiests līdz tādai temperatūrai un spiedienam, ka tas iegūst īpašības gan šķidruma, gan gāzes formā. Šis CO2 “mazgā” kafijas pupiņas, iznīcinot kofeīnu, bet saglabājot pupiņu garšu un aromātu. Šī metode tiek uzskatīta par ļoti efektīvu un drošu, taču tā ir arī dārgāka.

2. Pupiņu grauzdēšana

Pēc tam, kad no kafijas pupiņām ir noņemts kofeīns, tās tiek grauzdētas, lai iegūtu gala produktu – bezkofeīna kafiju. Grauzdēšanas process ir ļoti svarīgs, lai saglabātu kafijas garšu. Kafijas pupiņas tiek pakļautas augstai temperatūrai, kas attīsta to garšu un aromātu, un šajā posmā tiek pielāgota katras kafijas šķirnes īpašā nianse.

Bezkofeīna kafijas pupiņu grauzdēšana notiek tādā pašā veidā kā parastajām kafijas pupiņām, un atkarībā no grauzdēšanas līmeņa tiek iegūta dažāda garša. Pupiņas var būt nedaudz maigākas vai izteiktākas, atkarībā no grauzdēšanas veida un izmantotās kafijas šķirnes.

3. Kvalitātes kontrole

Pēc apstrādes un grauzdēšanas bezkofeīna kafijas pupiņas tiek pārbaudītas kvalitātes kontrolē. Ražotāji bieži veic testus, lai pārliecinātos, ka kafija saglabā augstu kvalitāti un garšu, un tiek ievēroti visi ražošanas standarti.

4. Bezkofeīna kafijas garša

Bezkofeīna kafija var saglabāt lielu daļu no tās parastās garšas, taču dažos gadījumos, pateicoties kofeīna noņemšanas procesam, tā var būt nedaudz maigāka vai līdzīga citām kafijām, piemēram, piena vai šokolādes tonī.

Bezkofeīna kafijas pupiņu ražošanas process ir rūpīgs un tehnoloģiski attīstīts, lai nodrošinātu, ka kafija saglabā savu augsto kvalitāti un garšu, vienlaikus noņemot kofeīnu. Neatkarīgi no izmantotās metodes bezkofeīna kafija sniedz lielisku iespēju izbaudīt kafijas dzērienus bez kofeīna ietekmes uz ķermeni.