Franču prese jeb French Press ir viens no elegantākajiem un vienkāršākajiem veidiem, kā pagatavot gardu kafiju mājas apstākļos. Šī metode, ko izgudroja jau 19. gadsimtā, ir kļuvusi par klasiku – ne tikai pateicoties tās estētikai, bet arī bagātīgajai un pilnvērtīgajai kafijas garšai, ko tā spēj sniegt. Franču prese ir piemērota gan ikdienas kafijas baudīšanai, gan īpašiem brīžiem, kad vēlies izcelt kafijas kvalitāti un aromātu.

Kas ir franču prese?
Franču prese sastāv no stikla vai nerūsējošā tērauda kannas, metāla sieta un virzuļa. Kafijas pagatavošanas process ir vienkāršs – maltu kafiju aplej ar karstu ūdeni, ļauj tai ievilkties, un pēc tam, nospiežot virzuli, biezumus atdala no dzēriena. Rezultāts – spēcīga, pilnīga un aromātiska kafija.
Kādu kafiju izvēlēties franču presei?
Lai iegūtu izcilu rezultātu, svarīgi izvēlēties ne tikai kvalitatīvu kafiju, bet arī piemērotu maluma pakāpi. Franču presei vislabāk der rupji malta kafija – tā nodrošina, ka kafija netiek pārāk ekstraktēta un virzulis netiek aizsprostots.
Ieteikumi kafijas izvēlei:
- Arabica šķirnes kafija ar augļainām vai šokolādīgām notīm sniegs bagātīgu un sabalansētu garšu.
- Vienas izcelsmes kafijas (piemēram, Ethiopia vai Colombia) īpaši izceļas šajā metodē, jo franču prese ļauj izbaudīt nianses.
- Izvairies no ļoti smalki maltas kafijas (piemēram, espresso maluma), jo tā var radīt biezumus dzērienā un padarīt garšu pārāk rūgtu.
Klasiska franču preses pagatavošanas recepte
Sastāvdaļas (2 krūzēm):
- 30 g rupji maltas kafijas (apmēram 2 ēdamkarotes)
- 500 ml karsta ūdens (aptuveni 92–96°C)
- Franču prese
- Karote un taimeris
Pagatavošanas soļi:
- Uzsildi presi – pirms pagatavošanas noskalo kannu ar karstu ūdeni, lai uzturētu temperatūru.
- Ieber maltu kafiju – pievieno kafiju tieši preses kannā.
- Aplej ar ūdeni – sākumā uzlej tikai tik daudz ūdens, lai pārklātu kafiju. Pagaidi 30 sekundes – tas ļaus kafijai “uzziedēt” un atbrīvot aromātus.
- Pārējo ūdeni lej lēnām un vienmērīgi, maisot ar karoti, lai kafijas masa vienmērīgi samaisās.
- Uzliec vāciņu ar virzuli, bet to vēl nenospied.
- Ļauj ievilkties 4 minūtes. Ja vēlies stiprāku garšu, vari pagarināt līdz 5 minūtēm.
- Nospied virzuli lēni un vienmērīgi, lai atdalītu biezumus no dzēriena.
- Lej krūzēs un baudi uzreiz.
Franču preses priekšrocības
- Pilnīga garšas pieredze – jo netiek izmantots papīra filtrs, eļļas un aromāti paliek dzērienā.
- Vienkārša un ilgmūžīga ierīce – franču prese neprasa elektrību un kalpo gadiem.
- Piemērota dažādām gaumēm – ar proporcijām un ievilkšanās laiku iespējams regulēt garšas intensitāti.
Vēl daži padomi:
- Izmanto filtrētu ūdeni, jo ūdens kvalitāte tieši ietekmē kafijas garšu.
- Neatstāj gatavo kafiju presē uz ilgāku laiku – tas padarīs garšu pārāk rūgtu.
- Eksperimentē ar dažādiem kafijas un ūdens attiecību variantiem, lai atrastu sev vispiemērotāko.
Franču prese ir lielisks veids, kā atklāt kafijas pasaules bagātību un nianses. Tā ļauj ne tikai izbaudīt autentisku un kvalitatīvu dzērienu, bet arī piešķir kafijas pagatavošanai īpašu rituāla sajūtu. Ja esi patiesi ieinteresēts kafijā, franču prese noteikti būs viens no Taviem mīļākajiem rīkiem ceļā uz ideālu tasi.