Coffee beans savā dabiskajā veidā ir zaļganas un cietas. Taču brīdī, kad šīs pupiņas sastopas ar karstumu, sākas īsta maģija – grauzdēšanas process. Tas pārvērš izejmateriālu par aromātisku, intensīvu un reizēm pārsteidzošu dzērienu. Kafijas grauzdējuma līmenis būtiski ietekmē to, ko jūs sajūtat katrā malkā. Un šeit sākas stāsts, kurā galvenie varoņi ir nevis piens vai cukurs, bet gan – grauzdējums.

Kas ir grauzdējuma līmenis?
Vienkārši sakot, grauzdējuma līmenis norāda uz to, cik ilgi un pie kādas temperatūras kafijas pupiņas ir grauzdētas. Šis process sākas ar temperatūru ap 180–250°C, un atkarībā no tā, cik ilgi pupiņas tiek turētas grauzdēšanas mašīnā, tās maina savu krāsu, aromātu un ķīmisko sastāvu. Rezultātā veidojas trīs klasiskie grauzdējuma līmeņi – gaišais, vidējais un tumšais.
Gaišais grauzdējums – nianses, nevis spēks
Gaiši grauzdētas pupiņas ir gaiši brūnas, bez eļļas spīduma. Šādas kafijas saglabā vairāk no pupiņas izcelsmes īpašībām – tās ir niansētākas, bieži ar augļainu, ziedainu vai citrusīgu raksturu.
Skābums šajās kafijās ir izteiktāks, un kofeīna daudzums – nedaudz lielāks nekā tumšāk grauzdētajās. Šis stils īpaši patīk tiem, kuri novērtē reģionālās atšķirības, piemēram, Etiopijas vai Kolumbijas kafijā. Gaišais grauzdējums ļauj pupiņai runāt pašai par sevi.
Vidējs grauzdējums – līdzsvara meistars
Vidēji grauzdētas pupiņas iegūst siltāku, brūnāku toni un dažreiz arī vieglu eļļas pārklājumu. Šeit garšas profils kļūst interesantāks – saglabājas augļu notis, bet parādās arī karameles, šokolādes vai riekstu elementi. Skābums kļūst maigāks, bet kafija – līdzsvarotāka.
Tieši šis grauzdējuma veids ir visizplatītākais pasaulē, jo apvieno gan pupiņas izcelsmi, gan grauzdējuma devumu. Tas ir lielisks espresso pamats, bet arī filtrētas kafijas cienītāji novērtē tā pilnību un harmoniju.
Tumšais grauzdējums – dziļums un dominance
Tumši grauzdētas pupiņas ir gandrīz melnas, ar eļļainu virsmu un ļoti intensīvu aromātu. Skābums gandrīz izzūd, tā vietā nāk klāt dūmi, rūgtā šokolāde, grauzdēti rieksti un pat ogļu notis.
Šādas kafijas bieži izvēlas tie, kuri vēlas stipru, pilnmiesīgu un klasisku espresso. Bet jāņem vērā – jo tumšāks grauzdējums, jo vairāk tiek ziedota pupiņas izcelsme uz intensitātes.
Kofeīna paradokss
Pretēji populāram mītam, tumšāka kafija nenozīmē vairāk kofeīna. Patiesībā – jo ilgāk pupiņas tiek grauzdētas, jo vairāk kofeīna sadalās. Tātad, ja jūsu mērķis ir enerģijas pieplūdums, vieglāks grauzdējums būs efektīvāks. Tumšais grauzdējums toties var palīdzēt emocionāli sagatavoties dienai, kurai jau iepriekš ir sliktas izredzes.
Grauzdēšana kā māksla: Caffè Corsini piemērs
Itālijas sirdī, Toskānā, Caffè Corsini jau kopš 1950. gada izceļas ar savu māksliniecisko pieeju grauzdēšanai. Ar profesionāļiem kā Michele Anedotti – Itālijas labākais grauzdētājs – un degustatoru Francesco Sanapo, šis uzņēmums spēj radīt niansētu un augstas kvalitātes produktu, kur katrs grauzdējuma līmenis ir rūpīgi pārdomāts. Ne tikai tāpēc, ka tas izklausās labi mārketinga materiālos, bet tāpēc, ka viņi vienkārši zina, ko dara.
Vai jūs zināt, ko dzerat?
Kafijas grauzdējuma līmenis nav tikai vizuāls rādītājs vai dizaina nianses jautājums. Tas nosaka visu – no pirmā aromāta, ko sajūtat, līdz pēcgaršas notīm, kas paliek ilgi pēc pēdējā malka. Tas ir stāsts par temperatūru, laiku un cilvēku meistarību. Un, protams, par jūsu gaumi. Vai jūs izvēlēsieties niansētu gaišo, līdzsvaroto vidējo vai dominējošo tumšo – tas ir jūsu lēmums.