Group 61
BEZMAKSAS PIEGĀDE NO 29 EUR

Programma „100% Kolumbijas kafija”

100 % Kolumbijas kafija


Kolumbija ir ceturtā lielākā kafijas audzētāja, tās kafijai raksturīga visu īpašību sabalansētība: izteikts aromāts un bieza konsistence, augsts vai vidējs skābums ar nelielu ziedu un tropisko augļu pēcgaršu. Tā kā kafijas audzēšanai par labvēlīgāko vidi atzītas ekvatora tuvumā esošās augstkalnu teritorijas ar vulkānisku augsni, tad liela daļa Kolumbijas teritorija ir izcili piemērota kafijas audzēšanai. Atbilstošā klimata dēļ šajā valstī tiek audzēta tikai arabikas šķirņu kafija. Īstu Kolumbijas kafiju veikalā vai kafejnīcā var atpazīt pēc “100 % Kolumbijas kafijas programmas” (The 100% Colombian Coffee Program) logo “Café de Colombia” ar reklāmas varoni Huanu Valdesu uz kalnu fona. Tā ir programma, kurā apvienojušies Kolumbijas kafijas audzētāji un izplatītāji, lai sludinātu kopīgās vērtības: tiekšanos pēc augstākās kvalitātes un ilgtspējīgas attīstības filozofiju.

Pirmsākumi

Pastāv versija, ka kafija Kolumbijā ievesta jau 17. gs., vecākā rakstiskā liecība par kafijas pupiņām atrodama 1730. gadā izdotajā jezuītu priestera Hosē Gumilas grāmatā „Ilustrētā Orinoko”. Savukārt pirmie kafijas stādījumi bijuši valsts austrumos, kur ap 1835. gadu sākta komerciāla kafijas audzēšana.
19. gs. beigās, 20. gs. sākumā Kolumbijā saražoto pupiņu daudzums arvien pieauga. Tad arī sākās kafijas eksports uz ASV, Vāciju un Franciju, vēlāk arī uz citām Eiropas valstīm un Japānu.
Kafijas industrijas pirmsākumos pārsvarā visi audzētāji bija lielsaimniecības, bet 20. gs. pirmajās desmitgadēs, kafijas cenu krituma un kara rezultātā tās bankrotēja, dodot vietu pašreizējam modelim – daudzām nelielām kafijas saimniecībām. Šobrīd Kolumbijā ienākumus no kafijas gūst vairāk nekā 500 tūkstoši ģimeņu.
Lai veiksmīgāk organizētu kafijas eksportu, 1927. gadā nelielo saimniecību īpašnieki nodibināja Kolumbijas Kafijas audzētāju federāciju. Līdz ar šo notikumu, kafijas ražošana valstī sāka strauji augt, uz kādu laiku ierindojot Kolumbiju otrajā vietā pasaulē (pašlaik tā ir trešā lielākā arabikas pupiņu ražotāja).

Kafijas zeme

Kolumbija īsta “Kafijas zeme”, plantācijas aizņem apmēram 3,3 miljonus hektāru valsts austrumos un centrālās daļas kalnainajos apvidos. Garšā bagātākā kafija ar mazāku skābumu nāk no austrumu reģiona, Andu Kordiljeru kalnu nogāzēm.
Šajos apgabalos ir visi augstvērtīgai kafijai nepieciešamie apstākļi: ekvatora tuvums, kas nosaka, ka gada vidējā gaisa temperatūra ir 18–24°C un nav salnu vai liela karstuma, augstums virs jūras līmeņa – apmēram 1800–2000m (līdzīgā augstumā kafija aug Austrumāfrikā – Kenijā, Etiopijā, Tanzānijā), pietiekams mitrums – divas lietus sezonas (aprīlis, maijs un oktobris, novembris) un tam sekojošs sausuma periods, kas ļauj kafijai regulāri ziedēt un nobriedināt ogas un neprasa papildu laistīšanu. Svarīgs faktors kafijas audzēšanā ir arī augsnes kvalitāte. Kolumbijas kafija aug vulkāniskā augsnē, kas nodrošina labu sakņu sistēmas aerāciju un ir bagāta ar minerālvielām, novēršot nepieciešamību pēc mākslīgā mēslojuma. Turklāt lielākā daļa kafijas koku var augt banānu un gumijkoku ēnā, kas aizsargā stādījumus no spilgtas saules.
Ar Kolumbijas klimatiskajiem apstākļiem piemērotāko šķirņu selekciju nodarbojas 1938. gadā izveidotais pētniecības centrs Cenicafé. Šobrīd Kolumbijā visvairāk tiek audzētas Tipikas, Burbona, Maragogipes, Tabi, Katurras un Variedad Castillo® šķirņu arabikas pupiņas.

Programma „100% Kolumbijas kafija”

Kolumbijā kafijas pupiņas tiek novāktas ar rokām, izlasot tikai gatavās ogas, un apstrādātas ar īpašu mazgāšanas metodi. Lai veidotu savas kafijas atpazīstamību pasaulē un nodrošinātu pupiņu tālāko ceļu līdz krūzei, Kolumbijas Kafijas audzētāju federācija (spāņu valodā – FNC) izveidojusi sadarbību ar kafijas zīmolu īpašniekiem un izplatītājiem visā pasaulē un radījusi 100 % Kolumbijas kafijas programmu. Bieži veikalos nopērkamā kafija ir dažādu izcelsmju kafijas maisījumi, savukārt Kolumbijas kafijas audzētāji vēlas, lai viņu kafija tiktu atšķirta no masu produkcijas, un par svarīgu uzskata informēt patērētājus par pupiņu izcelsmi un garantēt kafijas autentiskumu. Šāda autentiska Kolumbijas kafija tiek apzīmēta ar Café de Colombia logo.
Tomēr ne visi Kolumbijas kafijas audzētāji apvienojušies Kafijas audzētāju federācijā. 38 Kolumbijas kooperatīvi darbojas neatkarīgi un 19 no tiem ir ieguvuši godīgas tirdzniecības marķējumu.

Kā aug kafija?

Miljoniem cilvēku savu rītu iesāk ar aromātisku un uzmundrinošu kafijas krūzi, taču vairums no mums nespēj iedomāties, cik garš ir kafijas pupiņas ceļš līdz mūsu

Vairāk... »