Group 61
BEZMAKSAS PIEGĀDE NO 29 EUR

Filtrēta kafija – Tīra garša

Filtrēta kafija, kas pazīstama arī kā pour-over vai drip coffee, ir viena no populārākajām kafijas pagatavošanas metodēm visā pasaulē. Tā piedāvā izcilu līdzsvaru starp vieglumu, garšas precizitāti un ikdienas praktiskumu. Lai gan šī metode ir šķietami vienkārša, tajā slēpjas dziļa kultūra un zinātne, kas ļauj katru kafijas tasi padarīt īpašu.

filtrēta kafija

Vēsturisks ieskats

Filtrētās kafijas koncepcija aizsākās 20. gadsimta sākumā. Viss sākās ar Melitu Bencu, vācu mājsaimnieci, kura 1908. gadā izgudroja papīra kafijas filtru, lai novērstu biezumu nonākšanu dzērienā. Šis izgudrojums izraisīja revolūciju kafijas pagatavošanā, padarot to daudz tīrāku un elegantāku. No tā laika filtrētā kafija kļuva par ikdienas rituālu visā pasaulē. Sākot no amerikāņu brokastu galda līdz japāņu specializētajām kafejnīcām.

Kas ir filtrētā kafija?

Filtrētā kafija tiek gatavota, lēni pārlejot karstu ūdeni pār maltu kafiju, kas atrodas papīra vai metāla filtrā. Ūdens izsūcas cauri kafijai un filtram, savācot aromātiskos savienojumus un nonākot krūzē vai kannā kā tīrs, sabalansēts dzēriens. Rezultāts ir skaidrs, viegls un bagāts dzēriens, kas izceļ nianses un kafijas izcelsmes specifiku.

Kādu kafiju izvēlēties filtrētajai metodei?

Filtrētā kafija ir īpaši piemērota augstākās kvalitātes kafijām, kas spēj izcelt niansētas garšas. Tā kā šī metode nepiedāvā tik intensīvu ekstrakciju kā espresso vai moka kanna, izvēlētajai kafijai jābūt aromātiskai un kvalitatīvai.

Ieteikumi:

  • 100% Arabica kafija – piemēram, no Etiopijas, Kolumbijas vai Kenijas. Šīs reģionālās kafijas izceļas ar sarežģītām garšu notīm – no ziedu un augļu līdz šokolādes un riekstu.
  • Vidēja maluma kafija – pārāk rupja var padarīt dzērienu ūdeņainu, bet pārāk smalka – rūgtu.
  • Svaigi grauzdēta kafija – filtrētā metode ļauj vislabāk izbaudīt svaigumu un grauzdējuma pakāpi.

Pagatavošana soli pa solim (pour-over metode):

Nepieciešams:

  • Pour-over piltuve
  • Papīra filtrs
  • 20 g maltas kafijas
  • 300 ml ūdens (92–96°C)
  • Tējkanna ar šauru snīpi
  • Svari un taimeris

Pagatavošana:

  1. Sagatavo aprīkojumu – pārlej karstu ūdeni caur piltuvi un filtru, lai izskalotu papīra garšu un uzsildītu traukus.
  2. Pievieno kafiju – ieber maltu kafiju un izlīdzini virsmu.
  3. Lej ap 40 ml ūdens, samitrinot visu kafiju. Pagaidi 30–45 sekundes, lai izdalītos ogļskābā gāze.
  4. Lēni pārlej atlikušo ūdeni – lej apļveida kustībās, līdz sasniedz 300 ml.
  5. Ļauj izfiltrēties, 2-3 minūšu laikā ūdens iztecēs, atstājot krūzē tīru dzērienu.

Kāpēc izvēlēties filtrēto kafiju?

  • Tīra un niansēta garša – izcelti reģionu un grauzdējuma raksturi

  • Estētisks process – lēns, apzināts rituāls

  • Kontrole pār rezultātu – pielāgo ūdens daudzumu, temperatūru un malumu

Noderīgi padomi

  • Izmanto filtrētu ūdeni – tas patiešām uzlabo garšu
  • Eksperimentē ar attiecībām – klasiskā proporcija ir 1:15 (kafija:ūdens)
  • Ļauj nedaudz atdzist – vislabākā garša ir ap 60–70°C

Filtrētā kafija ir māksla, kas apvieno precizitāti, kvalitāti un estētiku. Tā piedāvā iespēju iepazīt kafijas pasaules daudzveidību un sniedz mierīgu, apzinātu pieeju dzēriena baudīšanai. Ja meklē tīru, sabalansētu un niansētu kafiju – filtrēšanas metode noteikti būs Tavs sabiedrotais.