Salvadora ir mazākā no Centrālamerikas valstīm, taču neļaujiet tās nelielajam izmēram jūs apmānīt. Šeit audzē izcilu kafiju atbilstoši augstiem standartiem. Kafijas ražošanas vēsturi Salvadorā iezīmējusi valsts politiskā nestabilitāte. Neviens cits Centrālamerikas reģions nav bijis tik atkarīgs no kafijas kā Salvadoras tauta. Straujais uzplaukums ir licis vietējiem iedzīvotājiem nodēvēt kafiju par “El granola de oro” – “Zelta graudu”. Neskatoties uz valsts nelielo izmēru Salvadora ieņem 19.vietu kafijas audzētājvalstu sarakstā. Lauksaimnieku aizraušanās un pieredze apvienojumā ar prasmīgu novākšanu un apstrādi lielā mērā veicina valsts ražošanas nepārtraukti augsto kvalitāti.
Augošais augstums: 1200 – 1500 metri virs jūras līmeņa
Arabica šķirnes: Bourbon, Pacas, Pacamara, Caturra, Catuai, Catisic
Ražas novākšanas periods: oktobris – marts
Malšanas process: mazgāts, žāvēts saulē
Aromāts: salds augļu, ziedu, garšvielu
Garša: salda citrusaugļu un šokolādes
Skābums: gaišs, salds
Kafijas īpašās iezīmes:
Tā kā 80% kafijas plantāciju ieskauj meži, pupiņas nogatavojas labvēlīgā ēnā, aizsargātas no tiešiem saules stariem. Tas ietekmē kafijas garšas maigumu.
Tiek izmantotas tikai vietējās tradīcijas un tehnoloģijas. Salvadora ir viena no retajām valstīm, kas neizmanto citas tehnoloģijas, tas palīdz saglabāt unikalitāti.
Arabica audzē un apstrādā mitrā veidā. Sausā apstrāde šeit ir ļoti reta.
Daudzi atzīmē ziedu notis šajā dzērienā.
Atbilst prestižajam pasaules SHG standartam.
Stingra katra graudu atlase savākšanas un manuālas šķirošanas laikā.
Salvadoras kafijas audzēšanas klimats
Salvadoras unikālais klimats, augsne un ģeogrāfiskā atrašanās vieta ļauj audzēt izcilas, kārtīgi nogatavojušās kafijas pupiņas. Dominējošais subtropu klimats ar divām, atšķirīgām 6 mēnešus garām gada daļām: sausā un mitrā sezona rada ideālus apstākļus arabikas audzēšanai. Lai gan lielākā daļa kafijas pupiņu nav marķētas kā bioloģiskas, tās tomēr tiek audzētas bioloģiskos apstākļos.
Salvadorā atrodamas daudz dažādu kafijas šķirņu. Augstākās kvalitātes Salvadoras kafijas veidi, kas izceļas no vispārējā klāsta ir Bourbon un Pacamara arabikas kafijas šķirnes, kas audzētas 1200 metru augstumā virs jūras līmeņa un ir apzīmēti ar SHG (Strictly High-Grown). Burbon šķirnei ir tīrs, gaišs un salds profils ar spēcīgām citrusaugļu notīm. Pakamaru raksturo ar tropiskiem augļiem, sulīgu garšu un spilgtām citrusaugļu notīm. Valstī ir iecienītas arī Pacas, Catimor, Sarchimor šķirnes.
Salvadoras kafijas garšas profils
Salvadoras kafijai ir izcila, maiga garša. Brūvējuma dominējošā garša ir karamele un šokolāde ar rūgti saldu kakao pēcgaršu. Šo pupiņu smalkais, bet ļoti jūtamais skābums ir priekšrocība un pastiprina Salvadoras kafijas smalko raksturu. Labs ķermenis, augļu pēcgarša, lielisks saldums un lielā rūpība, ko audzētāji izmanto pupiņu pagatavošanai, garantē šīs arabikas augsto kvalitāti.