Kafija ir viens no populārākajiem dzērieniem pasaulē, taču tās vēsture un īpašības ir pilnas pārsteigumu. Daudzi nevar iedomāties dienu bez rīta kafijas, bet vai zināji, ka šis dzēriens ir vairāk nekā tikai enerģijas avots? Šeit ir 10 aizraujoši fakti par kafiju, kas tevi noteikti pārsteigs!

1. Kafija sākotnēji tika ēsta
Pirms kafijas dzeršana kļuva populāra, senie afrikāņi sajauca kafijas ogas ar dzīvnieku taukiem un izveidoja enerģētiskās bumbiņas, kas sniedza ilgstošu spēku un izturību.
2. Kafija ir otrā visvairāk tirgotā prece pasaulē
Pēc naftas kafija ir visvairāk pieprasītā prece pasaules tirgū. Kafijas industrija nodrošina iztiku miljoniem cilvēku visā pasaulē, sākot no audzētājiem līdz baristām kafejnīcās.
3. Kafijas pupiņas patiesībā nav pupiņas
Neskatoties uz nosaukumu, kafijas pupiņas ir augļa sēklas, kas tiek žāvētas, grauzdētas un samaltas, lai pagatavotu dzērienu. To pareizais nosaukums būtu “kafijas ogu sēklas”.
4. Kofeīns uzlabo fizisko un garīgo veiktspēju
Kofeīns bloķē adenozīnu – savienojumu, kas izraisa nogurumu, – tāpēc pēc kafijas dzeršanas jūtamies možāki. Turklāt tas paaugstina adrenalīna līmeni.
5. Mērena kafijas lietošana var paildzināt dzīvi
Pētījumi liecina, ka mērenai kafijas lietošanai var būt pozitīva ietekme uz veselību, tostarp samazināts risks saslimt ar sirds slimībām, Parkinsona slimību un pat noteiktiem vēža veidiem.
6. Dārgākā kafija pasaulē nāk no civetkaķiem
Kopi Luwak jeb “kaķa kafija” ir viena no ekskluzīvākajām un dārgākajām kafijām pasaulē. To iegūst pēc tam, kad civetkaķi apēd kafijas ogas un izdala tās kopā ar izkārnījumiem. Fermentācijas process dzīvnieka gremošanas traktā piešķir kafijai unikālu garšu.
7. Kafija palīdz organismam sadedzināt taukus
Kofeīns ir dabisks vielmaiņas stimulators, kas palīdz organismam ātrāk dedzināt taukus, tāpēc tas bieži ir sastāvdaļa dažādos uztura bagātinātājos un svara zaudēšanas produktos.
8. Kafija var aizsargāt pret neiroloģiskām slimībām
Regulāra kafijas lietošana ir saistīta ar mazāku risku saslimt ar Alcheimera un Parkinsona slimībām, jo tā palīdz aizsargāt smadzenes no deģeneratīviem procesiem.
9. Kafijas biezumi ir daudzfunkcionāli
Izlietotos kafijas biezumus var izmantot dažādiem praktiskiem mērķiem – kā mēslojumu augiem, dabisku ķermeņa skrubi, līdzekli pret nepatīkamiem aromātiem vai pat kukaiņu atbaidīšanai.
10. Latvijā pieaug kvalitatīvas kafijas kultūra
Latvijā aizvien vairāk cilvēku novērtē augstas kvalitātes kafiju, kas tiek piedāvāta specializētās kafijas veikalos un grauzdētavās.